jan andries

Over Jan Andries

patissier & chocolatier Jan Andries

Jan Andries

Jan volgde de banketbakkersopleiding aan het COOVI te Anderlecht. Na diverse stages en geïnteresseerde medewerking bij betere patissiers en chocolatiers, had hij voldoende bagage om er volledig op eigen kracht voor te gaan. Hij startte in 1992 met de overname van een kleine banketbakkerij in Meerbeke (Ninove). Door zijn grote gedrevenheid en opmerkelijke passie voor het ambachtelijk vakmanschap groeide de zaak voortdurend. In de overtuiging dat je nooit volleerd bent, volgt Jan elk jaar verschillende cursussen in verband met patisserie en chocolade. Zo blijft hij op de hoogte van de laatste trends, het recente aanbod van origine-chocolades en de nieuwste technieken.

Met een even grote passie en evenveel liefde verzorgt zijn vrouw Karolien het contact met de klanten. Zij staat in voor de mooie verpakkingen en de stijlvolle presentaties. Samen met hun enthousiaste team streven Jan en Karolien elke dag naar de perfecte afwerking van hun lekkere creaties en de blijvende tevredenheid van de vele bezoekers en gebruikers.

Patisserie

Jan Andries en zijn team bieden fijne patisserie in een strakke, eenvoudige vorm. Elk gebak is een kunstwerk op zichzelf, dat smaken en structuren harmonisch combineert. Steeds laat Jan de zuiverheid van de basisproducten primeren en hij verdoezelt die niet door toegevoegde suikers. Deze keuze resulteert in een krachtig palet van smaken en aroma’s, dat door respect voor het ritme van de seizoenen ook voor voldoende afwisseling zorgt in het assortiment. Jan en zijn medewerkers streven naar perfectie : elke creatie wordt een streling voor het oog en voor de tong. Niet zonder reden mocht Jan van 1994 tot 1997 op het koninklijk paleis de recepties verzorgen voor de gestelde lichamen.

Pralines

Jans grootste passie is chocolade. Omdat hij uitsluitend met topkwaliteit wil werken, vindt hij het heel belangrijk de identiteit van elke chocolade te achterhalen. Daarbij heeft hij oog voor de oorsprong van de cacaobonen, de ecologisch verantwoorde wijze van oogsten en de eerlijke verloning van de cacaoboeren. Als gedreven ambachtsman wil hij alle chocoladesoorten leren kennen : elke cacaoboon heeft immers een apart karakter met een specifieke en unieke smaak.

Sinds 2010 worden Andries’artisanale pralines vervaardigd in een totaal vernieuwd atelier,waar iedereen het werk van Jan en zijn chocolatiers kan bewonderen via het inkijkraam naast de winkel (Gemeentehuisstraat 3). Ook in het buitenland worden deze heerlijke pralines zeer gesmaakt : sinds 2006 worden ze zelfs naar Japan geëxporteerd. In de Valentijnsperiode kopen fijnproevers ze daar in een zevental conceptwinkels in Osaka, Kobe, Kyoto en Tokyo.